Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Λάρισας στις 28-29 Σεπτέμβρη



 
Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και εντείνεται η βαρβαρότητα των πολιτικών διαχείρισής της, η κοινωνική εξαθλίωση, η φτώχεια και η κοινωνική αποσάθρωση γίνονται ο εφιάλτης μας. Η καπιταλιστική βαρβαρότητα, χωρίς πλέον τα πρότερα «φτιασίδια» της επίπλαστης ευημερίας και της πλαστικής κατανάλωσης, έχει οδηγήσει τις ζωές μας στην πλήρη υποτίμηση: δραματική μείωση μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι άνεργοι, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, διάλυση κοινωνικών υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία, την περίθαλψη, χαράτσια και απάνθρωπη ταξική φορολογική πολιτική. Τα πρώτα θύματα οι πιο αδύναμοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι μετανάστες και οι νέοι/ες (με ανεργία που ξεπερνά πλέον το 50% να παίρνουν και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς.!) Η ζωή μας έγινε τόσο φθηνή, όχι μόνο γιατί πουλάμε το σώμα μας και το μυαλό μας για 450 ευρώ, αλλά γιατί μας ζητούν να ξεπουλήσουμε και την αξιοπρέπεια μας!

Το επιχείρημα: «να συνεισφέρουμε όλοι για την εθνική σωτηρία», πλέον δεν πείθει, γιατί τα κεφάλαια που δεν έχουν πατρίδα και δεν τα σταματάνε στα σύνορα, όχι μόνο «μετανάστευσαν» «εν μία νυκτί» για Ελβετία, αλλά καιροφυλαχτούν για να αγοράσουν όσο - όσο τον δικό μας πλούτο. Το επιχείρημα: «μαζί τα φάγαμε» απαντήθηκε στις πλατείες με το «δε χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».

Τους έμεινε λοιπόν μια επιλογή· να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να μας οδηγήσουν στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Λένε ότι φταίνε οι μετανάστες γιατί μας παίρνουν τις δουλειές, οι δημόσιοι υπάλληλοι γιατί είναι πολλοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατί φοροδιαφεύγουν, οι διαδηλωτές γιατί εμποδίζουν τα μαγαζιά, τα άτομα με αναπηρία γιατί παίρνουν επιδόματα κοκ. Θέλουν να «φάμε» ο ένας τον άλλο.

Οι μετανάστες γίνονται οι πρώτοι «αποδιοπομπαίοι τράγοι». Τα ρατσιστικά πογκρόμ ονομάζονται προκλητικά «Ξένιος Ζεύς» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. κέντρα κράτησης! Φασίστες με μαχαίρια στους δρόμους, με την απροκάλυπτη κάλυψη της αστυνομίας, αστών πολιτικών και δικαστών ενσαρκώνουν την τελευταία "μεγάλη Ιδέα" του συστήματος, τη μόνη που του απομένει όταν γκρεμίζεται η κοινωνική συναίνεση, το φόβο!

Εμείς όμως δεν καταλαβαίνουμε ποιο είναι το «κοινό» που έχουμε με τ΄ αφεντικά που «μεταναστεύουν» ελεύθερα τα κεφάλαια τους για να πουλάνε και να αγοράζουν τις ζωές μας. Γι' αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κοινωνικά αποκλεισμένους, στους μετανάστες/ριες γιατί μοιραζόμαστε το κοινό βίωμα της εκμετάλλευσης.

Επιμένουμε στην αλληλεγγύη, που πραγματώνεται «απ' τα κάτω», συλλογικά και αυτοργανωμένα γιατί είναι η μόνη που μπορεί να εμποδίσει την λεηλασία της ζωής μας. Αυτή η αλληλεγγύη δεν έχει καμία σχέση με την υποκριτική φιλανθρωπία της Εκκλησίας Α.Ε (με την αμύθητη περιουσία), ούτε με την «γκλαμουράτη» φιλανθρωπία των (φοροαπαλλαγμένων) αστών, που αφού μας κλέβουν, μας πετούν ύστερα και ένα ξεροκόμματο.

Εμείς (σε τοπικό επίπεδο και παντού.) επιμένουμε, στηρίζουμε και δημιουργούμε μικρές καθημερινές αντιστάσεις, αντιδομές αλληλεγγύης και συλλογικές δράσεις όπως: κοινωνικά ιατρεία, κουζίνες αλληλεγγύης, συνεταιριστικά παραγωγικά εγχειρήματα, σωματεία βάσης.

Το 9ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Λάρισας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 28/9

19.30: Εκδήλωση - Συζήτηση "Αυτοοργανωμένα εγχειρήματα" (Δίκτυα αλληλεγγύης, παραγωγικές/συνεργατικές δομές, σωματεία βάσης)

22:00: LIVE - Birthday Kicks, Screaming Dead Balloons, Περσινα Ξινα Σταφυλια

Σάββατο 29/9

21:30: LIVE - Renovatio, Arma di scelta, Κιμωνας - Ηρωας, Los Mujeros.
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου